De tentoonstellingen Urgent Conversations: Athens–Antwerp en Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene zijn een samenwerking tussen het EMST en het M HKA, een theoretische en visuele dialoog tussen de werken uit de collecties van beide musea. Meer dan 70 werken worden samengebracht in 22 thematische clusters.

28.04.2017 - 07.01.2018        

M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

EMST, National Museum of Contemporary Art - Kallirrois Avenue & Amvr. Frantzi Str., Athens 11743

Urgent Conversations Athens - Antwerp

 dsc0654 (c)image: M HKA
Untitled, 1988
Tekening , 35 x 43 x 4 cm
pencil, paper

Nicos Baikas schrijft: “Wanneer ik naar een schilderij kijk, beeld ik me vaak in dat de onderste rand – één van de vier zijden – het niveau van het water, het niveau van de zee weerspiegelt. Kijken gaat dus hand in hand met ademen."

Binnen dezelfde kwellende gedachte, alsof het een kwestie van overleven is in een wereld vol technologische afbeeldingen geschikt voor massareproductie, verdedigt Nicos Baikas de grootsheid van het geschilderde beeld. Als beeldalchemist stelt de artiest vragen die niet beantwoord kunnen worden via andere rationele processen, zoals de wetten van de fysica, maar enkel via de individuele logica van elk beeld, systematisch en axiomatisch aangebracht als een universele waarheid.

Nicos Baikas’ tekening werd door Bart De Baere geschonken aan het Museum van Hedendaagse Kunst in het kader van de tentoonstelling Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene. De tekening kan enkel geïnterpreteerd worden door er in de werkelijkheid naar te kijken omdat de rijkdom aan beeldeffecten die de afbeelding vormen haast onmogelijk gekopieerd kan worden. Tussen de zwarte schakeringen en het gegaufreerd papier kan de kijker een mysterieuze weergave van verschillende soorten energie onderscheiden: een vloeistof die uit een vat stroomt en een vast materiaal dat op een ander oppervlak geslagen wordt. De kijker ziet twee verschillende gebeurtenissen met verschillende fysieke eigenschappen die op een identieke manier op papier weergegeven worden.

— Stamatis Schizakis